dimecres, 22 d’agost del 2012

Avui, aniversari de Debussy i Stockhausen

El 22 d'agost de 1862 va néixer a Saint Germain-en-Laye el compositor Claude Debussy, un dels grans renovadors de l'estètica musical del canvi de segle XIX a XX. Va ser un dels precursors de la música contemporània amb el seu trencament de la forma tradicional i el desenvolupament d'acords que, sense perdre el seu sentit tonal, es formaven a partir de la recerca d'una sonoritat nova i peculiar. Sense Debussy, no es podria entendre la música de Ravel, Varèse, Messiaen o el mateix de Falla. També el jazz troba en ell moltes de les seves sonoritats.
Els pianistes li hem d'agrair la seva gran aportació al repertori de l'instrument, des de l'encantador Children's corner als seus estudis, passant pels magnífics i innovadors preludis, suites i altres obres per a piano i duet de piano. Catàleg d'obres.

De la darrera peça de Children's corner, vaig fer una instrumentació per l'espectacle Girasons de l'Auditori de Barcelona. Aquí podeu escoltar-la.






Karlheinz Stockhausen va néixer a Mödrath (Alemanya) el 22 d'agost de 1928 i va morir el 2007. Ha estat un dels compositors d'avantguarda alemanys més importants. La seva estètica musical parteix del serialisme i deriva cap a la música processada. També va fer servir tècniques matemàtiques, estadística i algoritmes, així com música concreta. La seva influència en compositors posteriors és molt notable.

En el següent vídeo, podeu escoltar el Klavierstück IX, acabat el 1961, interpretat per Marina Rodríguez. En aquesta obra, Stockhausen experimenta amb les posibilitats d'un acord, que inicialment repeteix 128 vegades en un llarguíssim diminuendo i que posteriorment torna a repetir i anirà diluint en una deriva cap a la reguió aguda del piano.
L'enregistrament no té molta qualitat sonora perquè està fet amb una gravadora automàtica però la interpretació val la pena.