dimarts, 8 d’octubre del 2019

Carles Guinovart
















L'octubre de 2019 moria a Barcelona el mestre Carles Guinovart i Rubiella.
Hi ha mestres que deixen una profunda empremta, persones que ens han remogut interiorment perquè el nostre destí hagi pres una direcció determinada. Carles Guinovart va ser una d'aquestes persones. 


Gràcies, Carles.
Gràcies per la teva infatigable tasca per explicar la música del segle XX quan encara era un sacrilegi fer una quinta paral·lela.
Gràcies per obrir-nos els ulls i les orelles a una música que, en aquell moment, ningú apreciava.
Gràcies per la teva il·lusió per transmetre els teus coneixements a les generacions de joves estudiants.
Gràcies per treure la pols en un sistema educatiu retrògrad, encara franquista (no exempt de grans mestres, però).
Gràcies pels teus interminables discursos, acompanyats del cruixit de les teves articulacions.
Gràcies per les teves converses.
Gràcies per la teva bonhomia.
Gràcies per la teva proximitat.
Gràcies per la teva música.
Moltes gràcies, Carles Guinovart i Rubiella. Descansa en pau.


Així era quan el vaig conèixer:




http://www.revistamusical.cat/carles-guinovart-pedagog-compositor-i-activista-musical/






Mor el compositor i pedagog Carles Guinovart als 78 anys

El promotor musical va ser un exponent de la composició del segle XX i XXI a Catalunya
Aquest text és un servei de l'agència ACN. VilaWeb no ha intervingut ni en la selecció, ni en la redacció, ni en el contingut de la notícia.     02.10.2019  09:43
ACN Barcelona.-El compositor Carles Guinovart (Barcelona, 1941) ha mort a la seva ciutat natal, segons ha confirmat el Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Músic, pedagog i promotor musical, la seva producció d’obres a solo, de cambra i música simfònica va tenir un ampli ressò internacional. També va destacar en l’anàlisi i l’ensenyament de la música contemporània. Format a Barcelona i més tard a París, Guinovart era catedràtic d’Harmonia i Contrapunt, professor de la Càtedra de Composició i Anàlisi Musical al Conservatori Superior de Música de Barcelona, i va ser l’impulsor i director del Curs Internacional d’Interpretació Musical de Girona des de l’any 1984. Una de les seves ambicions va ser, precisament, servir a l’estudi de la música a través de la pedagogia i treballar per la projecció de la música contemporània, dels segles XX i XXI.
Com a pedagog, i des de la càtedra Composició i Orquestració que ocupava al Conservatori Superior Municipal de Barcelona va contribuir a la formació de diverses generacions de joves músics catalans que finalitzen aquí els seus estudis oficials. Guinovart va treballar en la difusió del coneixement musical. L’any 1971 va començar a dirigir un seminari sobre la música del segle XX, va ser membre de l’Associació Catalana de Compositors, entitat de la qual ha estat vicepresident, i membre del consell editorial de la Revista Musical Catalana), també va escriu diversos d’articles i comentaris de concerts i va impartir cursos i conferències en centres musicals de gran prestigi.D’altra banda, va ser l’impulsor i director (des de l’any 1984) del reconegut Curs Internacional de Música, que es duu a terme cada estiu a la ciutat de Girona, on aplega intèrprets i pedagogs per beneficiar l’estudiant qualificat. La plataforma li serví per impulsar la projecció de la música contemporània mitjançant d’un concurs de composició i un altre d’interpretació de música del segle XX (1988), amb un èmfasi especial en la música catalana de recent creació.

divendres, 4 d’octubre del 2019

Conferència al Geelvinck Fortepiano Symposium

Aquesta és la conferència sobre l'Associació Muzio Clementi de Barcelona i el seu projecte de cerca de pianos que vaig presentar al simposi celebrat a Zutphen (Holanda) el passat mes d'agost. El meu anglès és maldestre, però força millor que el català o castellà de la majoria de l'audiència present. Si dura cinc minuts més, acabo dient "café con leche in plaza mayor" Qui fa el que pot...