divendres, 24 d’agost del 2012

Nou decret d'escoles de música

Aquest mes d'agost, el Departament d'Ensenyament ha fet públic l'esborrany del nou decret que regula les escoles de música i dansa a Catalunya. Aquest text substituirà l'antic Decret 170/93 
A continuació faig una anàlisi ràpida d'algunes de les idees recollides en el nou decret.

Un element molt important que desapareix en aquest decret és la referència a la subscripció de convenis entre la Generalitat i les administracions locals, que en el decret del 93 apareixia a l'article 7.2. D'aquesta manera queda palesa la manca de compromís, ni tan sols moral, de finançar els estudis de música des de l'administració autonòmica.

A la introducció es reforça la idea d'educació per a totes les edats, la cohesió social i la possibilitat de la descentralització:

En coherència amb la nova legalitat vigent, el creixement experimentat i les noves demandes de la societat catalana i del propi sistema educatiu, s'estableix un nou model per les escoles de música i dansa amb una missió àmplia: la iniciació, la culturització, la pràctica i l’aprofundiment en aquests ensenyaments, d’infants, joves i persones adultes i la preparació d’aquelles persones en qui s’ha despertat una vocació artística amb voluntat d’esdevenir professionals.
Igualment han de contribuir a la cohesió social i aportar valor social i cultural a l’entorn on estan ubicades.

La finalitat d’aquest decret és potenciar i reconèixer les escoles que imparteixen ensenyaments no reglats de música, o de dansa, mitjançant la definició dels elements que constitueixen una garantia de la qualitat del servei que presten.

...escoles puguin compartir locals amb conservatoris o centres que imparteixin ensenyaments reglats i també constituir-se com escoles disperses o descentralitzades segons els condicionants de tipus demogràfic o geogràfic.


Augmenta el nombre d'objectius enunciats i se n'especifiquen més.

El segon objectiu ve a substituir el 5è de la llei l'anterior que deia: "Adequar la programació de l'ensenyament als interessos, la dedicació i el ritme d'aprenentatge de l'alumne." 
Ara al 2n, diu: "Procurar una formació que permeti a l’alumnat assolir les competències necessàries per a la pràctica individual i col·lectiva de la música i la dansa, en funció dels seus interessos, capacitats i necessitats."

Reforça el paper social de l'educació musical amb l'objectiu 6è:
"Contribuir a la cohesió social de l’entorn mitjançant l’accés de la ciutadania al fet musical i de la dansa."

Consolida la simultaneïtat amb els estudis de règim general:
"Vetllar per la conciliació d’aquests ensenyaments amb els de règim general, d’acord amb la normativa vigent."

Intensifica el paper educatiu:
"Oferir una educació integral de l’alumnat i mantenir contacte amb les famílies i intercanviar informació sobre el desenvolupament personal i el progrés en l’aprenentatge quan siguin menors d’edat."

Programes
Els programes de les escoles de música s’han d’organitzar, com a mínim, amb continguts de llenguatge musical, instrument, i conjunt instrumental i/o vocal. L’extensió d’uns o altres continguts depèn dels objectius, de la intensitat i dedicació prevista en els diferents programes.
Observem que parla de continguts, no d'assignatures.

Estableix quatre tipus de programes en relació al nivell d'aprofundiment, clasificats de la A a la D, que van des d'una hora de dedicació setmanal a quatre hores. En aquest últim, el D, l'alumne ha de rebre 50' de classe instrumental individual.
L'escola ha d'oferir, al menys, dos programes diferents, triats entre A o B i C o D. A més. poden oferir algun altre tipus de programa, que haurà de ser informat al Departament.

Cal redactar un currículum de cada programa, que especifiqui els continguts, horaris, competències específiques i transversals, etc.
També cal elaborar un projecte educatiu i una programació anual, segons els criteris que estableixi el Departament.

El nou decret també especifica els requisits d'espais i instal·lacions i regula les titulacions del professorat que imparteix ensenyaments. En aquest punt no hi ha novetats gaire importants. Es segueix exigint una titulació superior o equivalent i es reserva un 15% d'hores lectives per professorat especialista sense títol.

Una novetat és la consolidació del concepte una escola amb diverses seus, ampliant d'aquesta manera la idea d'"aules associades" de l'anterior decret.

Us recomano una lectura dels dos decrets per fer una reflexió sobre la ideologia que s'emmascara a derrera. Al meu parer, res no és inocu.

Nou decret
Decret 179/93