dimecres, 24 d’octubre del 2012

Discurs de benvinguda a l'acte d'inauguració del curs escolar 2011-12 a Sant Cugat del Vallès

Fent neteja d'arxius, he trobat aquestes paraules de benvinguda que vaig pronunciar com a director de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, on va tenir lloc l'acte d'inauguració del curs escolar 2011-12. Malgrat la indiferència o la fredor amb què va ser escoltat, rellegint-lo ara, m'adono de la seva actualitat i, fins i tot, de la seva inoportunitat en un moment en el qual l'ajuntament anava a anunciar les seves primeres polítiques de retallades derivades de la gran crisi.




Discurs de benvinguda a l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2011-12 de Sant Cugat
Joan Josep Gutiérrez, director de l'EMMVA
7 de setembre de 2011. Sala Polivalent del Conservatori.

Bon dia.
Sra. Mercè Conesa, alcaldessa
Sra. Esther Salat, regidora d’Educació, Universitat i Família
Sr. Lluís Baulenas, Director de Serveis Territorials del Vallès Occidental (Dep. Enseny)
Sr. Francesc Torralba, Dr. en Filosofia i en Teologia i escriptor.
Directores i directors
Companys i companyes

Us dono la benvinguda a aquesta escola que, per primera vegada, té l’honor d’acollir l’acte d’inauguració d’un curs acadèmic a Sant Cugat.

Aprofitant la ocasió, i abans de cedir la paraula, voldria fer algunes consideracions.

Per una banda, vull agrair a l’ajuntament que hagi estimat adequat fer l’acte a la nostra escola.
És evident que hi ha un motiu material important: s’ha acabat la construcció d’una infraestructura rellevant per a la ciutat i és lògic mostrar-la específicament al sector educatiu.

Però també hi ha un criteri molt arrelat a la nostra ciutat que té en compte que l’educació no es circumscriu exclusivament a l’àmbit de l’escola o de l’institut, sinó que té continuïtat natural en altres activitats, entre les quals, la música hi té un paper molt important.

I no és per menys. La música és l’activitat humana més present en la cultura actual i té una relació directa amb els hàbits socials i els comportaments individuals. Només cal que analitzeu (hi ha estudis que ja ho han fet) quants inputs musicals rebeu a diari, la major part dels quals de manera inconscient (lamentablement, al meu entendre). Obriu la ràdio al matí? La televisió? L’ordinador? El mòbil? La Ipod? L’MP3? Entreu a botigues? Aneu a festes, a concerts... Fins i tot, algú potser encara canta a la dutxa o altres practiquen algun instrument.

Som una societat eminentment musical, com mai no ho ha estat la humanitat. I tot això té conseqüències i va acompanyat de problemàtiques de diferent categoria (educatives, econòmiques, socials...).

Paradoxalment, el legislador, és a dir la societat, no ha cregut necessari incorporar seriosament la música al sistema educatiu general, o ho ha fet d’una manera molt restringida.

Tanmateix, des de la democràcia, s’ha anat construint una xarxa de centres d’educació musical, més o menys a l’abast de la població, que han facilitat que la formació musical sigui menys selectiva. També s’han fet alguns intents legislatius de facilitar la compaginació dels estudis generals amb els artístics i, d’alguna manera, s’ha anat normalitzant la situació, dins de les immenses carències i despropòsits que s’han comès. De fet, encara som molt lluny d’aquella declaració del dret a l’educació musical que va formular la Comissió europea a final dels anys 80

Però tot això, avui, són figues d’un altre paner.

Com deia al principi, l’ajuntament de Sant Cugat ha optat per potenciar l’educació musical, tal i com demanda la seva ciutadania.
Nosaltres, després de moltes vicissituds, estem a punt d’inaugurar un Conservatori professional municipal que s’afegirà a l’escola de música. Això obrirà noves possibilitats als nostres joves i potenciarà la qualitat dels ensenyaments.

I aquí, crec que hi ha una responsabilitat comuna de tots els ensenyaments.
Al nostre centre tenim uns 650 alumnes. Gairebé tots els compartim amb vosaltres, col·legis i instituts. Fora bo que ens anéssim acostant més, buscant punts de trobada i compartint, fins i tot, metodologies. En qualsevol cas, crec que tenim un llarg camí per explorar i recórrer.

Gràcies per la vostra atenció.

I ara passo la paraula a...