dijous, 17 d’octubre del 2024

Conferència: Muzio Clementi, el pare de la música moderna per a piano

 

El divendres 11 d'octubre es va obrir el cicle Con spirito que l'Associació Muzio Clementi de Barcelona organitza al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

El primer acte va consistir en una conferència meva sobre Clementi. En concret, partia de l'epitafi que hi ha sobre la seva tomba: Muzio Clementi, el pare del pianoforte. Aquesta frase és només una reducció, adaptada a l'espai de la làpida, de com era conegut en la seva vida: el pare de la música moderna per a pianoforte. Aquesta idea defineix molt millor el valor d'un compositor que, per diverses circumstàncies, no ha estat prou reconegut en la narrativa històrica.

Vaig obrir la conferència amb el fragment del vídeo d'una entrevista al gran pianista Wladimir Horowitz en la qual argumenta la importància de Clementi com a pioner del pianisme posterior, tant pel que fa a la seva tècnica com a la seva recerca d'una música que emana de l'instrument i s'avança en molts aspectes a l'esperit de Beethoven. Horowitz no només considera Clementi el pare de la música per a piano, sinó de la forma sonata, un altre aspecte que molts estudis posteriors redueixen a la mínima expressió. A partir d'aquí, amb breus apunts biogràfics, vaig presentar una petita selecció d'exemples musicals concrets que demostren aquestes afirmacions.

La conferència va ser molt ben rebuda per un públic nombrós que omplia l'Auditori Eduard Toldrà del conservatori.