Acabo de llegir aquest llibre de Xavier Güell i m'ha semblat prou interessant com per fer una ressenya. En vaig tenir coneixement gràcies a l'entrevista que Xavier Grasset li va fer al seu autor el 8 de juliol de 2024 al programa Més 3/24, en el qual Güell parla amb coneixement i vehemència sobre el tema que tracta a la seva novel·la.
És una novel·la històrica en forma d'autobiografia fictícia en què el protagonista, Dmitri Xostakóvitx, repassa la seva vida mentre lluita per acabar la seva darrera composició, la sonata per a viola i piano Op. 147. L'obra està estructurada com si es tractés d'una òpera, en un Preludi, tres Actes amb un Intermedi entre el segon i tercer, una Coda i un Final. El títol coincideix amb un documental canadenc dirigit per Larry Weinstein el 1997 (The War Symphonies: Shostakovich Against Stalin)
És evident que Güell fa servir la narració per transmetre els seus propis interessos i preferències i, òbviament, ho fa amb el coneixement de la seva pròpia experiència professional. En aquest sentit, malgrat la subjectivitat, l'obra manté un rigor musical adequat per a especialistes i prou comprensible per a aficionats, sense caure en la pedanteria. La personalitat i els patiments de Xostakóvitx queden ben reflectits en la novel·la, així com la història de la Unió Soviètica de Stalin i dels seus miserables aduladors. És força dur pensar en la brutalitat a la qual van estar sotmesos artistes, músics, escriptors i qualsevol tipus d'intel·lectual sota un règim que, lluny d'alliberar els russos de la repressió zarista, els va continuar sotmetent a l'opressió més extrema i arbitrària, mantenint els privilegis de les classes dirigents del partit mentre el poble seguia patint de gana i, sobre tot, de llibertat. El que no queda del tot clar és fins a quin punt Xostakóvitx va ser prou valent per plantar cara a l'autòcrata o es va sotmetre al seu dictat. És evident que va haver de navegar entre dues aigües per sobreviure a la incertesa que aquest règim li ocasionava, però també aquestes dificultats van alimentar la genialitat de la seva obra. Tot això ho explica molt bé Güell al vídeo que acompanya aquesta ressenya.
No soc un gran partidari de la biografia novel·lada perquè sovint demana una rebaixa en el rigor històric, però entenc que això també serveix per arribar a un públic que podria tenir un interès molt allunyat d'aquests temes, especialment quan afecten a la cultura musical, on la poca formació general és la norma en el nostre sistema educatiu i en els mitjans de comunicació. En tot cas, la narració està ben lligada, manté l'interès dramàtic i està ben documentada. Només m'ha semblat que a la primera part del llibre hi ha una discordança entre el tipus de narrador y el discurs, ja que malgrat ser en primera persona, dona la sensació de ser l'adaptació d'un narrador omniscient. A partir del segon acte aquesta sensació desapareix i la narració intradiagètica funciona amb naturalitat.
Una altra cosa que personalment m'hagués estalviat son las confessions al lector al final del llibre. Segurament podrien desenvolupar-se en una biografia del propi autor Xavier Güell, que segurament té moltes coses interessants a explicar de la seva carrera musical, però llegir-ho al final de la narració trenca l'impacte de la història i sembla un exercici innecessari de vanitat. En tot cas podrien funcionar com a pròleg. Si algú ha de llegir aquest llibre, li recomano que ho llegeixi abans d'entrar en la història de Xostakóvitx o ho deixi estar per un altre dia.
Articles relacionats:
Los secretos de Shostakóvich según Xavier Güell: "Cuando murió Stalin se sintió huérfano" (El Mundo, 1/5/2024)
Shostakóvich y Stalin, dos caras de una misma moneda (La Razón, 29/5/24)
Contra Stalin vivíamos mejor (El confidencial, 3/5/2024)
Xavier Güell: "Para la música, Stalin tuvo en el siglo XX el papel que hoy tiene el mercado" (Diario de Sevilla, 29/9/2024)
«Hitler y Stalin eran buenos músicos», asegura Xavier Güell (El Correo, 15/5/2024)
Xavier Güell presenta su nueva novela "Shostakóvich contra Stalin" (Todo Literatura, 13/5/2024)
Catalunya Música. Tots els matins del món. Entrevista (Àudio, 31/5/2024)