dissabte, 10 de setembre del 2022

LAS FRAGANCIAS OLVIDADAS DE ULTRAMAR

Novela de Josep Torrents. 

Música original de Antoni Tolmos.


Es tracta d'un projecte multidisciplinari que parteix de la novel·la La fragancias olvidadas de ultramar, de l'escriptor Josep Torrents, un coneixedor del món dels perfums. El músic Antoni Tolmos ha compost una música evocadora que que il·lustra el text i que interpreta amb el nostre piano de taula Collard & Collard, late Clementi de 1843 i que sona dolçament sota les seves mans.

La presentació de la novel·la diu:

Les fragàncies oblidades d'ultramar és una novel·la costumista que narra la vida d'un precursor de fragàncies per a perfums, que viatja a les Filipines a la recerca d'arbustos i flors aromàtiques quan l'arxipèlag formava part de l'imperi colonial espanyol.

Els fets, que transcorren durant el darrer terç del segle XIX i la primera meitat del segle XX, s'emmarquen en el context històric de la Barcelona modernista, l'imperi monàrquic espanyol en decadència i les guerres locals i globals d'aquell període.

L'eix narratiu gira al voltant de les vicissituds professionals i personals del protagonista: un jove emprenedor, visionari i aventurer, fill d'una família aristòcrata barcelonina, que viatjarà pel món en temps convulsos i coneixerà persones que marcaran la seva vida, com la dona mestissa espanyola-filipina amb què viurà una intensa història d'amor i que serà la seva dona.

A diferents parts de la novel·la, es descriuen les cases d'estiu de la societat barcelonina de principis del segle XX, i l'ambient bucòlic i permissiu dels balnearis centreeuropeus de finals del segle XIX, on l'aristocràcia i la burgesia complaïen els sentits sensuals a alhora que buscaven acords empresarials.

En el pla polític, s'analitza la pèrdua de les Filipines per part d'Espanya recordant la mort de l'heroi filipí, José Rizal, i les conseqüències de la manca de visió de futur per part dels poders econòmics i governamentals de llavors.

Recordant les fragàncies que percebem al llarg de les nostres vides, ofereix un relat interessant i una visió global del món empresarial i polític de l'època.

A l'últim capítol, es descobreix la clau per donar continuïtat als insuperables efluvis i aromes de les fragàncies d'ultramar, que al seu dia va crear el protagonista i que durant anys van estar oblidades.

https://editorialcirculorojo.com/las-fragancias-olvidadas-de-ultramar/

Aquí podeu trobar la banda sonora.