dilluns, 26 de setembre de 2016

Quin piano necessitem per iniciar-nos?

L'estudi d'un instrument musical comporta la necessitat d'una pràctica habitual a casa. L'aprenentatge i l'adquisició de les habilitats per tocar requereixen, com en qualsevol esport o exercici físic, un entrenament continuat en el qual, a més de la comprensió musical, és necessària la repetició que fa que els músculs s'enforteixin i el sistema nerviós sigui capaç d'harmonitzar i memoritzar els moviments i els reflexes necessaris per la interpretació.

Per acomplir aquestes premisses, la primera decisió que ha de prendre un alumne o la seva família, és l'adquisició d'un instrument adequat que permeti practicar diàriament. Com recomanen habitualment els professors, a l'inici no cal sessions llargues d'estudi sinó reiterades. La durada de les sessions d'estudi aniran augmentant juntament amb el desenvolupament de la capacitat de concentració de l'alumne i de la quantitat i dificultat de la feina a resoldre. No és possible cap progrés sense estudi i la conseqüència directa és la frustració i l'abandonament de la música. La funció principal de la classe d'instrument és ensenyar l'alumne a estudiar, però el treball ha de fer-se amb constància a casa.

A continuació faig alguns aclariments en resposta a algunes de les preguntes més freqüents.

Quin piano cal per començar? 
La primera resposta és senzilla: el millor possible. L'oïda es desenvolupa millor amb un so de qualitat. A partir d'aquí es poden introduir molts matisos. Cal informar-se bé de totes les possibilitats, ja que n'hi ha diverses. 

Quan el meu fill o la meva filla demostri interès, ja li comprarem un piano. 
Probablement, si no pot practicar, el seu progrés serà nul i, en conseqüència, el seu interès inicial  per la novetat anirà minvant fins a la seva desaparició.

Podem començar amb un teclat?
Vagi per endavant que el fet de que un instrument tingui tecles, no vol dir que sigui un piano, per tant no és recomanable. Dit això, en el cas d'haver d'utilitzar  un instrument elèctric s'ha de ser molt curós en la tria. Al mercat hi ha el que habitualment s'anomenen pianos digitals, que tenen algunes característiques que emulen el piano, com el fet de tenir un teclat complet de 88 tecles contrapesades.
En el següent enllaç, el professor Hugo Landolfi (deixant de banda l'element propagandístic de la seva escola d'afinació) fa una bona comparació entre els instruments digitals i acústics.

Puc tocar amb un piano digital?
Com a ampliació de la pregunta anterior, un piano digital pot ser un complement útil al piano acústic, per exemple per una segona residència o per estudiar a hores intempestives sense molestar el veïnat.

És recomanable els sistema Silent per als pianos acústics?
El sistema Silent que han desenvolupat algunes marques, i que avui es pot aplicar a qualsevol piano, és una solució acceptable per resoldre el problema de les molèsties als veïns sense haver de caure en l'instrument completament digital. En definitiva és com tenir un piano digital dins d'un piano acústic aprofitant en part les possibilitats del mecanisme real del piano. Funciona amb la inclusió d'uns sensors sota les tecles del piano que activen un mòdul de so MIDI al temps que eviten que els martells arribin a colpejar les cordes. Així, el pianista pot triar entre tocar el piano acústic normal o passar a una funció digital quan desitja estudiar amb auriculars.

Quin preu té un piano? És necessari comprar un  piano car?
En principi, el preu del piano nou està relacionat directament amb la seva qualitat acústica i material. El mercat de pianos verticals nous amb certes garanties de qualitat es mou a partir d'uns 2500€. No obstant això, hi ha un mercat d'ocasió amb preus molt variables que poden arribar a ser molt baixos. Es poden trobar pianos per menys de 600€. La dificultat radica en tenir un bon assessorament. En aquests casos cal valorar moltes coses de diferent naturalesa, com la grandària de l'instrument, el seu aspecte, l'estat del seu mecanisme, el so, etc, etc. No s'ha de menysprear la possibilitat d'adquirir un piano antic. La vida útil d'un piano pot ser superior als cent anys.

Puc llogar un piano?
Hi ha comerços que ofereixen pianos de lloguer, lloguer amb opció a compra i altres alternatives de finançament.

Quines mides tenen els pianos?
Tots els pianos han de tenir el teclat complet, que avui dia són 88 tecles. Alguns pianos antics en tenen 85 i pot ser suficient si estan en condicions. Així, l'amplada del teclat de qualsevol piano vertical o de cua està al voltant dels 145 cm. En els pianos de fabricació moderna, les alçades es mouen entre els 105 i 140 i les profunditats entre els 50 i 65 cm. En els pianos antics, aquestes mesures poden variar considerablement.
Quina marca de piano és més convenient?
El nombre de marques de pianos actuals és molt gran i es fa difícil triar-ne una en concret amb criteris neutrals. Hi ha molts prejudicis en relació a l'origen que avui dia no tenen gaire sentit, ja que el sistema industrial i financer ha canviat i barrejat marques que originàriament eren d'un continent i ara depenen d'un altre. Així mateix, marques de prestigi han hagut de oferir línies de pianos econòmics que no tenen res a veure amb els seus models de qualitat. Com hem dit abans, el preu és un element indicatiu de la qualitat de fabricació, però la tria depèn del gust i de les preferències personals. Si teniu curiositat, en aquest enllaç podeu trobar informació sobre algunes marques actuals. Pel que fa a les marques antigues, n'hi ha milers i és del tot impossible fer una classificació útil. Cada piano és diferent i s'ha d'apreciar en les seves pròpies qualitats i característiques. Avui dia s'està recuperant el gust pels pianos antics, alguns dels quals comencen a revaloritzar-se.  

Piano vertical o piano de cua?
Inicialment, la gent no es planteja començar amb un piano de cua per motius obvis d'espai. No obstant, qui s'ho pugui permetre no ha de dubtar: un piano de cua és superior a un vertical. També en aquest cas hi ha opcions molt diverses en qualitat i preu.

Quina és la millor ubicació del piano a casa?
El millor lloc per posar el piano és on l'estudiant pugui fer-ho sense interferències i amb intimitat. Si és possible, a la seva habitació o en un espai exclusiu. Si ha d'anar a una zona comuna, com un menjador o una sala d'estar, cal respectar escrupolosament el seu estudi.

S'ha de controlar la temperatura i la humitat?
La millor temperatura i humitat és la mateixa que necessiten les persones i les plantes. No posem el piano a prop dels radiadors o dels corrents d'aire fred. Evitem l'excés d'humitat i, sobretot, de sequedat, ja que aquesta pot ocasionar l'aparició d'esquerdes a la tapa harmònica.

Quin manteniment requereix un piano?
El més habitual és l'afinació, que ha de ser feta per un expert. Cal fer-la un un cop a l'any, com a mínim. La resta de tasques de manteniment de la mecànica dependrà de l'edat de l'instrument, però normalment un piano necessita ajustaments passats uns quants anys. Cal tenir en compte que la maquinària del piano està dissenyada per ser ajustada fàcilment en moltes parts dels seus components. El trencament de cordes, si bé no és habitual en els pianos nous, no és greu i entra dins de les avaries normals.

Es gasta un piano?
Com hem dit abans, un piano pot durar més de cent anys. De fet, molts pianos de finals de sigle XIX i inicis del XX ja tenen les característiques  dels pianos moderns, llevat del disseny exterior. El desgast del piano depèn del nombre d'hores que toca, del tipus de pianista i també de les condicions ambientals. Els caps dels martells i les cordes poden ser canviades per recuperar millor el so original.

Quin és l'accident més greu que li pot passar a un piano?
El trencament de l'arpa de ferro pot ser la pitjor avaria. Però això només pot passar si el piano cau o és agredit amb gran violència. Les esquerdes a la tapa harmònica i al claviller també són desperfectes importants, encara que reparables. La caiguda de líquids a l'interior pot afectar moltes parts de l'instrument.

Els nens fan malbé el piano?
El piano és un instrument delicat, però no dèbil. La típica frase de "nen, no toquis que el faràs malbé" no té gaire sentit si no es tracta d'una criatura destructora que actua amb algun objecte contundent. El piano està pensat per ser tocat fort i moltíssimes hores, per tant difícilment un nen li farà més mal que un pianista professional. Només s'ha d'impedir que l'embruti, el ratlli o hi deixi caure objectes o líquids al seu interior o entre les tecles.

Què faig amb el piano si els meus fills abandonen?
Tenir un piano a casa sempre és un element de distinció i pot ser útil per algun familiar en un futur. Malgrat tot, si ens en volem desfer, existeix un mercat de segona mà que funciona prou bé. Sempre hi ha nous alumnes que necessiten un piano. A través de pàgines web o d'anuncis a les escoles de música és relativament fàcil trobar un comprador. El preu dependrà molt de la qualitat i l'antiguitat de l'instrument. A llarg termini es pot recuperar força bé la inversió inicial.

Per saber-ne més, podeu visitar altres entrades del meu blog:

En aquesta entrada podeu deixar comentaris o fer preguntes.
Espero que aquest article us pugui ser útil. Moltes gràcies.

Joan Josep Gutiérrez Yzquierdo
Setembre de 2016. Actualitació 2020.


2 comentaris:

Agus ha dit...

Muy buen análisis. No es nada fácil elegir el instrumento adecuado para empezar con el piano y en este artículo analizas muchos factores a tener en cuenta y que la mayoría de los artículos que hablan de esto, pasan por alto.

Felicidades por tu blog, está muy trabajado.

Joan Josep Gutiérrez Yzquierdo ha dit...

Gracias, Agus.