diumenge, 10 de gener del 2021

Horowitz i Clementi

English

Castellano


Vladimir Horowitz, un dels pianistes més reconeguts del segle XX, va tenir un enamorament amb la música de Muzio Clementi i va ser un dels seus grans defensors. Aquí presentem un fragment d'un reportatge produit per Cami-Vídeo el 1993, on parla de la importància de Clementi i de com es va interessar per la seva música.

El fragment comença amb la interpretació del tercer moviment (Presto) de la sonata op. 25 n. 5 en fa # menor (al vídeo la numeració difereix de l'actual catàleg de Clementi). Segons explica la seva dona, Wanda Toscanini, a Milà va adquirir tota una col·lecció de música editada de Clementi i la va comprar. Així és com el va descobrir.

A continuació, Horowitz parla amb el seu entrevistador sobre Clementi. 

"Va ser un professor molt important, un gran coneixedor del teclat i també compositor. Jo no pensava que fos tan prolífic. Beethoven va ser influenciat per les innovacions tècniques de Clementi. L'instrument també ajuda a inspirar al compositor. Les seves composicions són contemporànies d'algunes mozartianes." - toca un exemple de l'inici de la sonata K 333 en si bemoll major - "Mozart sol fer això, en canvi Clementi" -toca un fragment de la sonata op 7 n. 6 en sol menor, un exemple d'un tema amplificat molt beethovenià, i diu- "això és Clementi; Beethoven tenia 7 anys quan aquesta obra va ser escrita" (aquí s'equivoca una mica perquè la sonata és del 1782 i per tant Beethoven tenia 12 anys). "Això és el que feia, com l'estructura del que serà el futur de tots. Clementi és el pare del piano modern, el pare del pianisme i, a més, de la forma sonata. És per això que estic interessat en la seva música." "No tinc cap interès comercial!", afegeix fent broma.

Wanda acaba rematant: "Es va enamorar de Clementi i es va concentrar en la seva música."




El fragment està extret dels minuts 00:30:12 a 00:34:10
Anar al vídeo complet: https://youtu.be/g10ohnnbygI

Altres interpretacions de Clementi per Horowitz:

Clementi - Sonata in F-sharp minor, Op. 25 No. 5

Clementi - Piano sonata op.34 n°2

Clementi - Sonata quasi Concerto Op. 33, No. 3

Clementi - Sonata in F minor Op. 14 No. 3

Clementi - Sonata, Op. 24, No. 2 in B-Flat: Allegro con brio (I)